Köksträdgården Siggesta Gård

Projektägare: Siggesta Gård AB

Köksträdgården Siggesta Gård är ett integrationsprojekt och ett odlingsinitiativ.  Idén om en köksträdgård kommer från Bereket Teklamariam från Eritrea. 2018 arbetspraktiserade han på gården och såg då möjligheterna för Siggesta att odla till den egna hotell-, konferens- och restaurangverksamheten.

Ur slutrapport

Siggesta Köksträdgård är ett integrationsprojekt och odlingsidé samt en dröm. Vi ville utveckla en köksträdgård, med både växthus och friland. Vi kommer att odla för eget bruk, för allmänheten och konferensgäster att ta del av våra egna produkter.

Siggesta Gård ska som en del av vårt hållbarhetsarbete bli mer självförsörjande på grönsaker. Vi vill bidra till att andra aktörer på Värmdö kan köpa råvaror lokalt som t ex Värmdö Bryggeri. Genom odling vill vi också bidra till ökad andel lokalt odlade råvaror. Ett projekt som har många synergieffekter i form av kunskapsöverföring, integration och rekreation för allmänheten. Vi vill även kunna öka vår egen försörjning av grönsaker till vår restaurang.

Vi har byggt i en köksträdgård på 1500 kvm. Den innehåller ett växthus på 14kvm, friland, drygt 100 pallkragar, grönsaksbod. Vi har även byggt ett staket runt hela köksträdgården.

Mer eller mindre all skörd går rakt in till vårt kök, sen upp på menyn. Våra konferensgäster har även fått en del smakprov.

Vi har under hela säsongen provat oss fram till olika nya produkter. Vi hade bl a en stor rödbetsskörd, då gjorde vi egen rödbetamarmelad, limited edition, som vi sålde i vår delibutik. All vår humle skörd går direkt till Värmdö Bryggeri för produktion av deras öl. Vi använde våra morötter och gjorde en morotssoppa samt en morotsblastpesto. Även den i limited edition, och mycket populärt. Detta är vårt mål även i år, fast i större upplaga.

Mer på Siggesta Gårds hemsida

 

 

 

 

Glad odlare visar morot

Projektnamn: Köksträdgården Siggesta Gård
Sökande: Siggesta Gård AB, 556245-4941
Journalnummer: 2019-3500
Insatsområde & fond: Lokala Livsmedel & Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Bedömning: 258 poäng (avslagsnivå 200 p)
Motivering: Projektet kommer att bidra till utveckling av nya lokalproducerade produkter vilket stärker lokala varumärken inom mathantverk samt mikrobryggeri. Projektet har betydande förutsättningar att skapa synergier när odlingskunskaper från Eritrea blandas med trädgårdsutbildningen på Säby säteri och främjar samverkan mellan lokala företag inom livsmedelssektorn.
Finansiering: Projektstöd 199 727 kr, Egen privat finansiering 299 591 kr.